06

Tuleeko joulu ilman taatelikakkua?

Kermapipareita vai Paraisten pipareita? Taatelikakku nyt ainakin pitää leipoa, ja satsi lusikkaleipiä. Kokeilisitko tällä kertaa myös pekaanipähkinätorttua tai puolukkakakkua?

Taatelikakku

Taatelikakku on monelle ehdoton joululeivonnainen.

1 pkt (250 g) kivettömiä, kuivattuja taateleita
1,5 dl vettä
1,75 dl sokeria
150 g voita tai margariinia
1,5 rkl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Koristeluun:
tomusokeria


Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.

Pilko taatelit. Pane palat, vesi ja sokeri noin kahden litran kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen 2–3 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon.

Kun rasva on sulanut ja seos on haaleaa, lisää vaniljasokeri ja munat hyvin sekoittaen.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kunnolla.

Kaada taikina vuokaan. Paista 150–170 asteessa 60–70 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ennen tarjoiluvadille kumoamista. Siivilöi ohut kerros tomusokeria kakun pinnalle ennen tarjoamista.

Voit paistaa taatelikakun myös muffinssivuoissa. Paista silloin muffinsseja 200–225 asteessa 10–15 minuuttia.


Luumukakku

Luumukakku maistuu sopivasti joululta. Kuva: Heikki Westergård

1 pss kivettömiä luumuja
3 dl vettä
1,5 dl sokeria
150 g voita
1 tlk rahkaa
1 muna
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
2 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja


Keitä luumut pehmeiksi sokerivedessä. Soseuta sauvasekoittimella tai jos haluat kakkuun hiukan luumunpaloja niin sekoittele soseeksi kauhalla. Sekoita kuumaan soseeseen voi ja anna jäähtyä.

Vatkaa mukaan rahka ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää kulhoon siivilän läpi. Sekoita vain sen verran kuin tarpeellista.

Voitele ja jauhota suuri kakkuvuoka. Paista 175 asteessa reilu tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa.

Stollen

(2 kappaletta)
2,5 dl maitoa
50 g hiivaa
ripaus suolaa
1 dl sokeria
n. 8 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia
1 appelsiinin raastettu kuori
100 g rusinoita
100 g kuivattuja papaijanpaloja
50 g mantelirouhetta
Pinnalle:
50 g voita tai margariinia
1–2 dl tomusokeria


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, suola ja sokeri. Alusta taikinaan myös jauhot. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva, pestyn (luomu)appelsiinin raastettu kuori, mantelirouhe, rusinat ja papaijapalat.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi paloista pitkänomaiset levyt ja taita ne kolminkerroin. Kohota pullat hyvin ja paista niitä 175 asteessa 30-40 minuuttia. Voitele kerran paiston aikana ja sen jälkeen sulatetulla rasvalla. Ripottele päälle tomusokeria.

Joulumuffinit

(20 kappaletta)
2 kananmunaa
2 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
200 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl soodaa
1 dl rusinoita


Kaada siirappi ja mausteet pinnoitettuun kattilaan ja kiehauta. Paloittele rasva kuumaan seokseen ja anna sulaa.

Sekoita jauhot ja sooda keskenään.

Vaahdota kananmunat. Erota jauhoseoksesta noin ½ desilitraa ja sekoita se rusinoiden joukkoon.

Lisää jauhoseos siirappi-rasvaseoksen kanssa vuorotellen sihdin läpi munavaahtoon. Lisää taikinaan lopuksi jauhotetut rusinat. Sekoita taikina tasaiseksi.

Voitele muffinivuoat sulalla rasvalla ja jaa taikina vuokiin. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Cassata-kakku

Italialaistyylisessä cassata-kakussa maistuvat tutut englantilaisen hedelmäkakun maut. Kuva: Hanna Leppänen

(12:lle)
1,75 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
50 g voita
1 kevyesti vatkattu keltuainen
Täyte:
500 g ricottajuustoa
1,25 dl sokeria
0,5 dl maitoa
2 rkl jauhoja
3 kevyesti vatkattua munaa
0,5 dl rusinoita
100 g sokeroitua hedelmäsekoitusta
2 rkl silputtuja cocktail-kirsikoita
1 tl raastettua sitruunankuorta


Sekoita pohjan ainekset keskenään ja painele noin puolet taikinasta irtopohjavuoan pohjalevylle.

Paista pohjaa 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä, mutta älä irrota pohjasta.

Voitele vuuan reuna ja kiinnitä se pohjaan. Painele loput taikinasta reunoille.

Yhdistä ricotta, sokeri, maito ja jauhot, vatkaa kuohkeaksi. Lisää joukkoon munat puukauhalla sekoittaen ja lopuksi muut täytteen ainekset.

Kaada täyte taikinalla vuorattuun vuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin tunnin verran, jotta täyte hyytyy.

Jäähdytä puolisen tuntia ennen kuin irrotat kakun vuuasta.

Säilytä kylmässä mieluiten seuraavaan päivään ennen kuin tuot kakun tarjolle.

Karpalokakku

Karpalokakun kuorrutukseen voi käyttää myös puolukoita. Kuva: Joonas Salli

(16:lle)
3 dl ruishiutaleita
30 g voita tai margariinia
0,75 dl fariinisokeria
Täyte:
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
2 tlk (á 250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua
Päälle:
2 liivatelehteä
200 g karpaloita tai puolukoita
½ dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua


Paahda ruishiutaleita paistinpannussa hetki. Lisää rasva ja fariinisokeri. Kuumenna rapeaksi. Jäähdytä.

Päällystä irtopohjavuoka kelmulla tai pohjan muotoon leikatulla leivinpaperilla. Levitä ruishiutaleseos vuokaan.

Pane täytettä varten liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutiksi.

Vaahdota kerma. Sekoita rahkan joukkoon sokerit.

Kuumenna sitruunamehu ja sulata siinä vedestä puristellut liivatelehdet. Sekoita seos rahkan joukkoon. Lisää kermavaahto. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä kylmässä tunnin ajan.

Liota päällyshyytelöä varten kaksi liivatetta kylmässä vedessä. Sulata karpalot tai puolukat ja survo ne. Lisää vesi ja sokeri.

Kuumenna sitruunamehu ja liuota vedestä puristetut liivatteet siihen. Kaada seos marjasurvoksen joukkoon ja sekoita. Levitä puolukkaseos rahkakerroksen päälle. Anna hyytyä kylmässä yön yli.

Joulukranssi

Joulukranssista riittää syötävää monelle pullan ystävälle. Kuva: Joonas Salli

2,5 dl maitoa
30–40 g hiivaa
50 g sokeria
ripaus suolaa
puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
7,5 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia
Täyte:
50 g voita tai margariinia
50 g sokeria
50 g manteleita
50 g rusinoita
50 g kuivattuja viikunoita
100 g kuivattuja aprikooseja
Koristeeksi:
100 g tomusokeria
n. 10 säilykekirsikkaa


Sekoita hiiva lämpimään maitoon. Lisää sokeri, suola ja sitruunanpuolikkaan kuori sekä mehu. Lisää puolet jauhoista ja sekoita. Lisää pehmeä rasva sekä loput jauhot ja alusta kimmoisa taikina. Peitä ja kohota.

Hienonna mantelit täytettä varten. Pilko pieniksi paloiksi viikunat ja aprikoosit. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.

Vaivaa hieman taikinaa ja kaaviloi siitä suorakaiteen muotoinen, pitkältä sivultaan noin 25 senttimetrin pituinen levy. Voitele levy huoneenlämpöisellä voilla ja levitä sen päälle muu täyte.

Kierrä taikina rullaksi ja leikkaa se halki pituussuunnassa. Kierrä muodostuneet säikeet yhteen ja yhdistä rinkiläksi. Siirrä pellille ja kohota 15-20 minuuttia. Paista noin 30 minuuttia 200 asteessa.

Sekoita paksuhko seos tomusokerista ja parista teelusikallisesta lämmintä vettä. Korista kakku lämpimänä. Viimeistele koristelu säilykekirsikoilla.

Jouluinen hedelmäkakku

Hedelmäkakku kannattaa leipoa pari viikkoa ennen joulua. Kuva Heikki Westergård

3 dl kuivattuja hedelmiä kuutioituna (aprikoosia, taatelia, luumua, hillottuja appelsiininkuoria)
1 dl portviiniä, madeiraa, rommia, muuta väkevää alkoholia tai vahvaa marjamehua
2 dl rouhittuja pähkinöitä tai manteleita
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl suolaa
2 dl piimää
2 dl sulatettua voita
3 kananmunaa


Kaada viini tai mehu kuivattujen hedelmien joukkoon. Anna maustua pari tuntia.

Lisää joukkoon pähkinät tai mantelit.

Mittaa vehnäjauhot, sooda ja mausteet kulhoon. Sekoita. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt voi, piimä ja kananmunat sekä lopuksi hedelmäpalat ja pähkinät. Sekoita kevyesti ainekset sekaisin.

Laita taikina isoon korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 150 asteessa noin tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna kakun jäähtyä hieman vuoassaan ja kostuta se halutessasi esimerkiksi portviinillä. Kumoa kakku ja kääri alumiinifolioon. Anna maustua viileässä. Parhaimmillaan kakku on parin viikon kuluttua.

Kermapiparit

200 g sulatettua voita
2,5 dl sokeria
1 dl kermaa
1,5 dl siirappia
1 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
vajaat 7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa


Sekoita keskenään sokeri, kerma, siirappi ja mausteet. Vatkaa seos kuohkeaksi ja sekoita se sulatetun voin joukkoon. Sekoita joukkoon myös jauhot ja sooda.

Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla pipareita.

Paista piparkakut 250-asteisen uunin keskiosassa.

Tästä taikinasta tulee ihanan rapeita, suorastaan karamellisia piparkakkuja.

Paista ukkoja, akkoja, tähtiä, sydämiä ja hevosia suosikkitaikinasta. Kuva: Alma Median arkisto


Paraisten piparit

(100 kpl)
250 g voita
1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 pientä munaa
1 tl suolaa
2 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja


Mittaa voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta puuhaarukalla sekoittaen.

Vatkaa seos haaleaksi ja sekoita joukkoon munat. Yhdistä vehnäjauhoihin suola ja sooda ja seulo voisiirappiseokseen. Anna piparitaikinan levätä ja maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kaaviloi taikinasta ohuita levyjä. Ota piparimuoteilla haluamiasi kuvioita. Jätä sopivasti väliä pellillä, etteivät piparit tartu toisiinsa.

Paista 200 asteessa uunin ylätasolla noin 10 minuuttia tai oman uunisi vaatiman ajan. Tarkkaile paiston edistymistä.

Lusikkaleivät

(noin 40 kappaletta)
200 g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
4,5 dl vehnäjauhoja
Väliin:
vadelmamarmeladia tai omenahilloa
Pinnalle:
hienoa sokeria

Kiehauta rasva kattilassa välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskea, kaada rasva kulhoon. Lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita seos tasaiseksi.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vie taikina hetkeksi viileään.

Painele taikinaa soikeaan lusikanpesään. Perinteinen vanha lusikkamalli on paras. Vedä taikina lusikasta leivinpaperin päälle kupera puoli ylöspäin.

Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, ja voitele puolet marmeladilla. Paina toinen puolisko päälle. Kierittele pikkuleivät sokerissa.

Appelsiini-inkivääripiparit

(80–100 kpl)
100 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 sitruunan raastettu kuori
0,5 rasiaa appelsiininmakuista tuorejuustoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Pese sitruuna lämpimällä vedellä ja raasta kuori. Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri, fariinisokeri, inkivääri ja sitruunan kuoriraaste. Nosta levyltä ja lisää seokseen tuorejuusto. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään pariksi tunniksi. Kauli taikina pienissä erissä ohueksi levyksi (2 mm).

Ota levystä muotilla haluamiasi kuvioita. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 7 minuuttia.

Voit myös voidella piparit ennen paistamista kananmunalla ja ripotella päälle kookoshiutaleita.

Gluteenittomat piparkakut

(40–50 kappaletta)
50 g voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
0,5 dl siirappia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta


Mittaa voi ja mausteet kulhoon. Kiehauta siirappi ja sokeri. Kaada seos voin jamausteiden päälle kulhoon. Sekoita, kunnes seos on tasaista ja jäähtynyt.

Lisää kananmuna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä ja kovettua kylmässä yön yli. Kauli seuraavana päivänä ja ota siitä muotilla haluamiasi kuvioita. Paista 200 asteessa noin viisi minuuttia.

Vaniljaiset joulutortut

(8–10 kappaletta)
500 g valmiita voitaikinalevyjä
Täyte:
50 g vaniljatuorejuustoa tai -rahkaa
1 dl mantelirouhetta
100 g aprikoosimarmeladia
Päälle:
1 tlk säilykekirsikoita


Ota valmiit voitaikinalevyt huoneen ämpöön sulamaan paketin ohjeen mukaiseksi ajaksi ja muotoile niistä sitten tähtiä.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Laita jokaisen tähdeksi muotoillun tortun keskelle noin ruokalusikallisen verran täytettä. Paina täytteen päälle puolikas kirsikka. Paista torttuja 225-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.

Pekaanipähkinäpiiras

Sitruuna raikastaa pekaanipähkinäpiirakan. Kuva: Heikki Westergård

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 dl jauhettua mantelia
75 g voita tai margariinia
puolen sitruunan mehu
1 kananmuna
Täyte:
140 g kuorittuja pekaanipähkinöitä
3 munaa
0,5 dl ruskeaa sokeria
100 g jäähtynyttä voisulaa
3 rkl juoksevaa hunajaa
puolen sitruunan mehu ja raastettu kuori


Sekoita jauhot, suola, sokeri ja mantelijauhe keskenään. Lisää voi ja sekoita tasaisiksi murusiksi. Sekoita muna ja sitruunamehu ja lisää taikinaan. Muotoile taikina palloksi, kääri kelmuun ja anna levätä kylmässä tunti.

Voitele irtopohjavuoka (halkaisijaltaan 20 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Tee täyte: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu, jäähtynyt voi ja hunaja. Mausta sitruunaraasteella ja mehulla. Rouhi kaksi kolmasosaa pähkinöistä rouheeksi ja levitä esipaistetulle piiraspohjalle. Lisää täyte. Koristele pähkinöillä.

Paista 170 asteessa, kunnes täyte on hyytynyt (30–40 minuuttia).

Puolukkaraakakakku

Raikas puolukkakakku syntyy ilman uunia. Kuva: Kaija Toivonen

3 dl liotettuja manteleita
3 dl (1 pkt) taateleita
6 dl puolukoita
5 taatelia
2 dl cashewpähkinöitä
1 rkl agar-agaria


Liota manteleita muutama tunti vedessä ja valuta. Jauha mantelit ja 3 dl taateleita kiinteäksi ja hiukan rakeiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Jauha 5 dl puolukoita, cashewpähkinät ja viisi taatelia sileäksi massaksi. Sekoita agar-agar (hyytelöimisaine) 0,5 desilitraan kiehuvaa vettä ja keitä nelisen minuuttia. Sekoita agar-agar puolukkamassaan ja levitä seos tasaisesti piirakkapohjalle. Koristele pinta lopuilla puolukoilla. Pane jääkaappiin tunniksi jähmettymään ennen tarjoilua.