05

Leivo limppu, mausta keksit parmesaanilla

Perinteinen joululimppu maustetaan kuminalla ja aniksella. Parmesaanikeksit ja tarte Tatin punajuurista ovat joulupöydän tuoreita tuttavuuksia.

Joululimppu

Korista limppu rusetilla ja vie tuliaisena joulukylään. Kuva: Alma Median arkisto

5 dl vettä tai piimää
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl kuminaa
2 tl anista
1 dl leipäsiirappia
10–11 dl hiivaleipäjauhoja
(tai vehnäjauhoja ja ruisjauhoja)
1 dl rasvaa sulatettuna tai öljyä
Voiteluun:
0,5 dl siirappia+ 0,5 dl vettä


Sekoita kädenlämpöiseen veteen murennettu hiiva, suola, kumina, anis ja siirappi. Lisää jauhot ja lopuksi sulatettu rasva. Alusta taikina huolellisesti.

Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi.

Kumoa noussut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta kaksi pitkulaista tai pyöreää leipää ja nosta ne leivinpaperille uunipellille. Voit myös jättää taikinan vähän löysemmäksi ja leipoa siitä sämpylöitä.

Anna leipien kohota vielä noin puolen tunnin ajan ja pistele sitten pintaan haarukalla reikiä.

Paista leipiä uunin alaritilätasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Jos leivot sämpylöitä, paista niitä 225 asteessa uunin keskivaiheilla 15–20 minuuttia. Voitele leipien pinta paiston loppuvaiheessa halutessasi siirappivedellä.

Nosta uunista ja anna jäähtyä liinan alla.

Puolukkaleipä

Puolukkaleivän voi leipoa päiviä ennen kuin se tarjotaan. Kuva: Hanna Leppänen

4 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 dl rusinoita
2 dl erilaisia siemeniä ja pähkinöitä
1 dl puolukoita soseena tai kokonaisena
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
3,5 dl piimää
1,5 dl siirappia
2 kananmunaa


Rouhi pähkinät pieneksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita munat, siirappi ja piimä tasaiseksi massaksi. Lisää kuivat aineet ja sekoita.

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan. Paista 175 asteessa 1,5 tuntia.

Leipä säilyy huoneenlämmössä viikon ja maku paranee säilytyksessä.

Rusina-pähkinäleipä

(2 leipää)
0,5 l maitoa
2 ps (a 11 g) kuivahiivaa
2 tl suolaa
150 g pähkinäsekoitusta
2 dl rusinoita
n. 11 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä


Lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Lisää joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva, suola, pähkinät ja rusinat.

Sekoita loput jauhot vähitellen taikinaan.

Lisää alustamisen loppuvaiheessa oliiviöljy.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile kumpikin puolikas noin 70 senttimetrin mittaiseksi pitkulaksi. Tee kummastakin löysä "pitko" niin, että otat pitkulaa keskeltä kiinni ja kiedot sen kummankin puoliskon muutaman kerran toisensa ympäri.

Kohota kunnolla ja paista leipiä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Parmesaanikeksit

Parmesaanikeksit valmistuvat helposti. Kuva: Hanna Leppänen

(noin 30 kappaletta)
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 tl paprikajauhetta
2,5 dl raastettua parmesaania
100 g huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
(2 rkl kylmää vettä)
Pinnalle:
parmesaaniraastetta
paprikajauhetta


Sekoita juustoraaste, paprikajauhe ja seesaminsiemenet jauhoihin. Kuutioi voi ja nypi se muiden aineiden joukkoon.

Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Vie kylmään vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi.

Muotoile taikinasta kaksi pötköä. Leikkaa niistä noin puolen sentin vahvuisia viipaleita.

Nosta leivinpaperin päälle pellille. Ripottele päälle parmesaaniraastetta. Paista 225 asteessa 6–8 minuuttia. Lisää ripaus paprikajauhetta vielä kypsien keksien päälle värin antajaksi.

Punajuuri-tatin

Punajuurilla täytetty keikauskakku maistuu vuohenjuustotahnan kanssa. Kuva: Hanna Leppänen

(kahdeksalle)
400 g ruisperunataikinaa
n. 500 g punajuurta
1 sipuli
1 tl suolaa
1 tl sokeria
75 g voita
3 rkl balsamiviinietikkaa
Lisäksi:
150 g pehmeää vuohenjuustoa
0,5 dl kermaa


Ota taikina huoneenlämpöön sulamaan. Kuori ja viipaloi punajuuret ja sipuli. Mausta ja levitä seos voideltuun piirakkavuokaan. Lisää päälle voinokareita ja viinietikkaa.

Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia niin, että juurekset pehmenevät.

Kauli taikina piirakkavuoan kokoiseksi, pyöreäksi levyksi. Nosta taikina paistuneiden juuresten päälle ja painele taikinan reunat tiiviisti niin, että juurekset jäävät taikinakuvun alle. Paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes kuori on kypsä.

Jäähdytä haaleaksi ja kumoa tarjoiluastialle ylösalaisin.

Tarjoa punajuuri-tatin kermalla pehmennetyn vuohenjuuston kanssa.

Suolaiset tähtitortut

Tähtitortuissa onkin tällä kertaa suolainen sydän. Kuva: Hanna Leppänen

(20 kpl)
500 g voi- tai torttutaikinalevyjä
Täyte:
100 g savu- tai palvikinkkua
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja valutettuina
100 g savuporotuorejuustoa
tuoretta persiljaa silputtuna


Levitä taikinalevyt leivinpaperille uunipellille ja anna niiden sulaa noin 15 minuuttia.

Puolita levyt niin, että jokaisesta levystä tulee kaksi neliötä. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Tee neliöistä tähtiä nostamalla joka toinen kulma ylös. Nipistä jokainen nostettu kulma tiukasti kiinni tortun keskustaan.

Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Laita jokaisen tortun keskelle täytettä reilun teelusikallisen verran.

Paista torttuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.

Sinihomejuustohyrrät

(noin 35 hyrrää)
1 pkt (500 g) valmista voitaikinaa
Täyte:
125 g pehmeää sinihomejuustoa
50 g vihreitä oliiveja
50 g kuivattuja tomaatteja
0,5 dl tuoretta basilikaa


Ota taikinalevy ajoissa sulamaan. Viipaloi oliivit renkaiksi ja silppua valutetut aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Kauli lehtitaikinalevyä noin puolet leveämmäksi kokoon noin 30 x 40 senttimetriä. Levitä huoneenlämpöinen täyte taikinalevylle. Kääri levy rullalle pituussuunnassa, eli samalla tavoin kuin kääretorttua rullatessa. Pane rulla sauma alaspäin jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Leikkaa rullasta noin senttimetrin paksuisia viipaleita ja pane ne joko sellaisenaan uunipellille tai muffinivuokiin. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia kauniin värisiksi.

Tonnikalavoitaikinapiirakka

(8 annosta)
1 prk (250 g) maitorahkaa
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 dl pitkäjyväistä riisiä
4 dl vettä
2 prk (à 185 g) veteen säilöttyä tonnikalaa
1 prk (100 g) valkosipulituorejuustoa
0,5 tl mustapippuria
1–2 dl hienonnettua tilliä
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
voiteluun munaa


Valmista ensiksi taikina, eli sekoita maitorahkaan pehmeä voi ja lisää siihen vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa sitä liikaa. Muotoile taikina suorakaiteen malliseksi ja kääri se kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.

Valmista seuraavaksi täyte. Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi ja jäähdytä ne. Sekoita riisin joukkoon tuorejuusto.

Kaaviloi taikinasta suorakaiteen muotoinen, noin 30 kertaa 40 senttimetriä kokoinen levy. Aseta levyn keskelle pituussuuntaan valutettu tonnikala. Levitä päälle viipaloidut munat ja riisi, ja mausta vielä pippurilla sekä tillillä.

Käännä taikinan reunat päälle ja ummista piirakka. Käännä piirakka leivinpaperilla päällystetyn uuninpellin päälle niin, että sauma jää alapuolelle.

Voitele piirakka munalla, pistele ja paista 225-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.