02

Punajuuricarpaccio haastaa rosollin

Ikuinen rosolli vai tillillä ja kapriksilla piristetty punajuuricarpaccio? Perinteiset laatikot vai yrteillä maustetut uunijuurekset? Vaihtoehtoja löytyy jokaiselle.

Rosolli

Perinteistä joulupöytää ei ole ilman rosollia. Kuva: Alma Median arkisto

½ kg porkkanoita
½ kg punajuuria
2 pientä sipulia
¼ kg perunoita
2 herkkukurkkua tai yksi sillifilee
Kastike:
2 dl kermaa
1 rkl sokeria
1 tl sinappia
2 rkl punaviinietikkaa
½ tl suolaa, valkopippuria

Keitä porkkanat ja perunat kuorineen kypsiksi. Keitä myös punajuuret, mutta eri kattilassa.

Jäähdytä, kuori ja leikkaa juurekset pieniksi kuutioiksi. Silppua myös sipulit, herkkukurkku tai silli.

Sekoita ainekset ja anna rosollin eli sallatin maustua tunnin verran ennen tarjoilua. Vatkaa kastiketta varten kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta.

Punajuuricarpaccio

Nappaa punajuurten seuraksi myös keltajuurta. Kuva: Kaija Toivonen

8 keskikokoista punajuurta tai puna- ja keltajuuria
2 sitruunaa
nippu tilliä hienoksi silputtuna
punasipuli
2 tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl kapriksia
noin 1 tl suolaa

Laita punajuuret kattilaan, peitä vedellä ja väännä levy päälle. Keitä 30–40 minuuttia.

Raasta yhden sitruunan kuori ja purista mehu molemmista. Sekoita mehu ja kuoriraaste kulhossa tillin, sipulisilpun, sokerin, öljyn, kapristen ja suolan kanssa.

Kuori punajuuret ja siivuta ne ohuiksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Asettele viipaleet tarjoiluvadille tai jokaisen syöjän lautaselle ja lusikoi päälle kastiketta. Anna vielä tekeytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia ennen tarjoilua. (Resepti: Korianterifarmi.com)

Sienisalaatti

500 g suolasieniä
1–2 mietoa sipulia
pieni nippu ruohosipulia
puntti persiljaa
rouhittua mustapippuria
1 prk creme fraichea
2 dl kuohukermaa

Liota liika suola sienistä. Liottamista voi nopeuttaa kiehauttamalla sienet vielä kertaalleen. Purista sienet käsissäsi kuiviksi ja hakkaa silpuksi.

Hakkaa sipulit, ruohosipuli ja persilja silpuksi.

Sekoita ainekset keskenään. Rouhi sekaan mustapippuria.

Sekoita creme fraice ja kerma keskenään ja lisää kastike sieniin. Salaatin pitää olla mehevän kosteaa, lisää siis tarvittaessa kermaa tai kermaviiliä.

Koristele persiljasilpulla. 

Imelletty perunalaatikko

Anna perunalaatikon muhia lempeässä lämmössä pitkään. Kuva: Hanna Leppänen

1 kg perunoita
(0,5 dl ruisjauhoja)
1 dl vehnäjauhoja
50 g voita
4 dl maitoa
1,5 tl suolaa

Pinnalle:
oita ja korppujauhoja

Keitä perunat kuorineen. Kuori ne kuumina ja survo soseeksi.

Sekoita joukkoon ruisjauhot ja anna olla lämpimässä tunnin verran. Lisää soseeseen desi kuumaa vettä ja vehnäjauhot. Jätä imeltymään hyvin peitettynä lämpimään seuraavaan päivään.

Sekoita mukaan maito ja voisula.

Siirrä voideltuun vuokaan ja ripottele pinnalle voinokareita ja korppujauhoa. Kypsennä 140-asteisessa uunissa pari, kolme tuntia.

Lanttulaatikko

reilu 1 kg lanttua
n. 0,5 l vettä
suolaa
3 dl kermamaitoa
1 dl korppujauhoja
1–2 munaa
2–3 rkl siirappia
hiven muskottipähkinää
hiven inkivääriä tai kanelia
valkopippuria

Keitä lohkotut, kuoritut lantut suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Soseuta ne keitinliemineen. Mikäli et halua kovin vahvan makuista laatikkoa, voit lisätä lanttusoseeseen vähän keitettyä, survottua perunaa.
Lisää kermamaidossa turvonneet korppujauhot ja muut aineet joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kuvioi pinta lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja.

Paista 170 asteessa noin kaksi tuntia.

Porkkanalaatikko

Porkkanalaatikosta saa vegaaniversion, kun korvaa maidon kookosmaidolla ja kananmunan ruokalusikallisella maissitärkkelystä. Kuva: Alma Median arkisto

0,75 dl puuroriisiä
2 ,5–3 dl vettä
2,5 dl maitoa
noin 500 g porkkanoita
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
1 tl siirappia
1 kananmuna
Pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita

Kuori ja paloittele porkkanat.

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää porkkanat ja suolaa. Vettä saa olla sen verran, että porkkanat juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi. Ota keitinvesi talteen.

Mittaa keitinvedestä sopiva määrä riisien keittoon. Lisää kattilaan myös maito ja kiehauta. Lisää riisit ja anna kiehua kypsiksi välillä sekoittaen.

Soseuta porkkanat. Sekoita riisi ja porkkanat keskenään. Lisää mausteet ja siirappi sekä kananmuna.

Voitele uunivuoka ja kaada seos siihen. Jätä hieman kuohumisvaraa. Tee pinnalle koristekuvioita lusikalla ja ripottele päälle korppujauhoja. Lisää halutessasi päälle muutama nokare voita, niin pinnasta tulee kauniinvärinen.

Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Vinkki: Jos haluat valmistaa porkkanalaatikon kokonaan kotimaisista aineksista, voit käyttää riisin sijasta ohrasuurimoita. Vaihtelua laatikkoon saa myös lisäämällä siihen muita juureksia, esimerkiksi lanttua tai palsternakkaa.

Bataattilaatikko

Bataattilaatikosta on viime vuosina tullut joulupöydän vakiovieras. Kuva: Hanna Leppänen

750 g bataattia
öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
ripaus korianteria
ripaus muskottipähkinää
3 rkl korppujauhoa
1,5 dl kermaa tai keitinvettä
1 muna
1 tl suolaa

Kuori, lohko ja keitä bataatit pehmeiksi niukassa vedessä. Soseuta.

Kuori ja hienonna sipulit ja pehmitä ne pannulla öljyssä. Sekoita bataattisoseeseen sipulisilppu, mausteet, korppujauho, kerma ja muna.

Voitele pienehkö uunivuoka. Koristele laatikon pinta lusikalla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 180 asteessa vajaa tunti.

Uunissa paistetut perunat

1 kg jauhoisia perunoita
oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
1 kimppu rosmariinia
 suolaa


Lämmitä uuni 190 asteeseen. Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat kuutioiksi ja huuhtele niitä juoksevan veden alla kulhossa pari kolme minuuttia. Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä  20 minuuttia tai kunnes ne ovat hyvin pehmeitä, mutta eivät ole vielä hajonneet muhjuksi.

Kaada paistoastiaan oliiviöljyä noin sentin kerros ja aseta uuniin. Kun perunat ovat kypsiä, valuta ne ja asettele kuumalle paistoastialle. Pyörittele perunoita, kunnes ne ovat öljyyntyneet kauttaaltaan. Paista uunissa rapeiksi noin tunnin ajan. Kääntele 20 minuutin välein. Lisää valkosipulit ja rosmariini 50 minuutin paistamisen jälkeen.

Uunijuurekset

Juureksia ei ole pakko paistaa laatikoiksi. Kuva: Hanna Leppänen

300 g lanttua
400 g porkkanaa
100 g palsternakkaa
200 g sipulia
suolaa, mustapippuria myllystä
noin 0,5 dl hunajaa
timjamia tai rosmariinia

Kuori ja leikkaa juurekset isohkoiksi kuutioiksi, leikkaa sipuli lohkoiksi. Paahda juureksiin ja sipuliin kaunis väri pannulla. Pane kasvikset uunivuokaan ja mausta suolalla, pippurilla ja haluamallasi tuoreella yrtillä. Lisää lopuksi hunajaa. Kypsennä juureksia 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Jätä juurekset rapsakoiksi.

Paahdetut kurpitsat

Kurpitsat paahtuvat uunissa kypsiksi puolessa tunnissa. Kuva: Jori Liimatainen

(neljälle)
1,5 kg talvikurpitsaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 ruukku tuoretta timjamia
2 tl suolaa
mustapippuria

Pese kurpitsa. Leikkaa se lohkoiksi ja poista siemenet.

Asettele kurpitsalohkot uunivuokaan. Pirskottele oliiviöljy lohkoille ja pyörittele joukkoon silputtu timjami. Lisää suola ja mustapippuri. Paista kurpitsalohkoja 200 asteessa noin puoli tuntia.

Uunissa kypsennetyt ruusukaalit

Ruusukaalit maustetaan balsamietikalla. Kuva: Jori Liimatainen

(neljälle)
400–500 g ruusukaalia
2–3 rkl balsamietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
ruokosokerisiirappia
1 dl saksanpähkinöitä

Huuhtele ruusukaalit. Poista kaaleista kannat ja tarvittaessa päällimmäiset lehdet.

Leikkaa kaalit kahtia. Jos niissä on suuria kokoeroja, leikkaa isot kaalit neljään osaan. Sekoita vuoassa ruusukaalit, balsamico ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

Murskaa pähkinöitä vähän ja ripottele ne kaalien päälle. Valuta lopuksi vähän ruokosokerisiirappia. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna kaalien paahtua tummiksi.

Munajuustoa ja  timjamia

Kotijuusto sopii perinteiseen joulupöytään. Kuva: Hanna Leppänen

3 l täysmaitoa
1 l piimää
4 kananmunaa
1 prk (2 dl) kermaviiliä
1 rkl suolaa
1,5 rkl tuoreita timjamin lehtiä hienonnettuna

Kuumenna maito kiehuvaksi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kananmunat, suola, piimä ja kermaviili keskenään. Lisää seos kiehuvaan maitoon.

Kuumenna seos uudelleen kehumispisteeseen, anna seoksen "pulpahtaa" kunnolla.

Nosta kattila lämpimään paikkaan ja pane kansi päälle. Anna seistä niin kauan, että juustomassa erottuu herasta.

Huuhtele puinen juustokehä kylmällä vedellä ja vuoraa kehä kostutetulla siivilävaatteella. Voit käyttää myös siivilää.

Kerää juustomassa reikäkauhalla sideharsolle, mausta suolalla ja hienonnetulla timjamilla, käännä siivilävaatteen kulmat juuston päälle.

Pane juusto valumaan suureen kulhoon ja jätä se jääkaappiin seuraavaan päivään asti.