04

Keitä sinappi ja mausta se uudenlaiseksi

Itse keitetty sinappi kuuluu ehdottomasti kinkun kupeeseen. Moni keittää joulupöytään myös klassisen punasipulihillokeen.

Itse tehty sinappi on kinkun paras kaveri. Kuva: Eriika Ahopelto

Perinteinen joulusinappi

0,5 litraa vettä
3 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
2,25 dl sinappijauhoja
1 rkl etikkaa
0,5 tl valkopippuria
1 tl suolaa

Sekoita kattilassa vesi, sokeri ja jauhot. Keitä kiehuvaksi. Anna kuplia vain pari kertaa ja ota kattila poista levyltä. Anna massan jäähtyä.

Sekoita massaan sinappijauhot, halutessasi siivilän läpi paakkujen estämiseksi. Lisää etikka ja mausteet, sekoita hyvin. Purkita sinappi ja säilytä sitä jääkaapissa. Desinfioituihin purkkeihin säilötty sinappi säilyy viikkoja.

Pikanttia herkkua saat, kun sekoitat perussinapin joukkoon mielesi mukaan omenasosetta.

Mustaherukkainen sinappi

Mustaherukka antaa sinapille värin ja aromin. Kuva: Niina Korhonen

1 dl sinappijauhetta
0,5 dl sokeria
1,5 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
0,5 tl suolaa
1 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeroitua mustaherukkamehutiivistettä.

Valmista sinappi teflonkattilassa. Sekoita sinappijauhe ja sokeri. Lisää joukkoon kuuma vesi, etikka ja suola. Sekoita huolellisesti.

Hauduta seosta pienellä lämmöllä kannen alla noin tunti. Sekoita välillä.

Kun sinappi sakeutuu, nosta seos jäähtymään. Vaahdota kerma ja lisää se mehutiivisteen kanssa sinappiin. Sekoita ja purkita.

Hunajasinappi

2 dl sinappijauhoa
2 dl tomusokeria
300 g (2 prk) ranskankermaa
4 rkl hunajaa
3-4 rkl konjakkia tai punssia


Sekoita sinappijauhe, tomusokeri ja ranskankerma kattilassa. Kuumenna sekoittaen kiehumapisteeseen. Mausta hunajalla ja halutessasi alkoholilla. Purkita.

Valkosuklaasinappi

1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 dl ruokakermaa
100 g valkosuklaata
0,25 tl roseepippuria


Mittaa sinappijauhe, sokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Sulata valkosuklaa mikrossa. Lisää se sekoittaen muiden ainesten joukkoon. Nosta kattila levyltä. Hienonna roseepippuri ja lisää sinappiin. Sekoita. Purkita kuumana.

Olutsinappi

1 dl sinappijauhetta
0,5 dl hunajaa
1 dl tummaa olutta
0,5 tl rakuunaa
1 tl Maizena-jauhoa
2 rkl sinapinsiemeniä
(suolaa)


Kuumenna olut, lisää sinappijauhe, hunaja ja sinapinsiemenet. Lisää rakuuna, Maizena-jauho ja hiukan suolaa. Hauduta vesihauteessa tai miedolla lämmöllä noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Anna maustua viikon verran ennen käyttöä. Säilytä viileässä.

Punasipulihilloke

6 punasipulia
voita tai öljyä
2 dl punaviiniä
1 dl balsamietikkaa
1 dl sokeria
timjamia
suolaa, mustapippuria


Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa viipaleiksi. Kuullota pannulla voissa. Lisää muut ainekset. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes neste on melkein haihtunut.

Viikunahillo

Nauti viikunahillo sinihomejuuston ja piparkakkujen kanssa tai anna purkki lahjaksi. Kuva: Konsta Leppänen

(1 litra)
500 g kivettömiä kuivattuja viikunoita
5 dl vettä
2 dl glögiä
2 kanelitankoa
2,5 dl hillosokeria

Leikkaa viikunoista kovat kannat pois ja laita ne likoamaan puoleen litraa vettä ainakin kahdeksaksi tunniksi.

Kaada viikunat liotusvesineen kattilaan. Lisää 2 dl glögiä ja kanelitangot. Anna kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia eli kunnes viikunat ovat pehmenneet.

Poista kanelitangot ja soseuta seos. Lisää hillosokeri ja anna seoksen kiehahtaa.

Ota kattila pois levyltä ja siirrä hillo kuumiin lasipurkkeihin. Anna jäähtyä.

Balsamicoherkkusienet

Sienet saavat täyteläisen maun balsamiviinietikasta. Kuva: Konsta Leppänen

(1 litra)
600 g kokonaisia herkkusieniä
3 valkosipulin kynttä
3 salottisipulia
1 dl rypsiöljyä
1 dl balsamiviinietikkaa
2 dl vettä
2 tl sokeria
2,5 tl suolaa
4 laakerinlehteä
3 maustepippuria

Pilko herkkusienet, hienonna valkosipuli ja sipulit. Kuumenna kattilassa rypsiöljy ja kuullota sienet ja sipulit. Lisää balsamietikka, vesi ja mausteet.

Kiehauta seos ja anna sen hautua hiljaa 20 minuuttia.

Kaada seos kuumaan lasipurkkiin ja jäähdytä. Anna marinoitua yön yli.

Sienet säilyvät jääkaapissa noin viikon.