09

Glögikauteen mahtuu monta kuumaa juomaa

Kuumien joulujuomien sesonki alkaa pikkujouluista ja jatkuu koko joulukuun. Kokeile perinteisen punaisen lisäksi vaaleita ja hedelmäisiä. Vai kiinnostaako kupliva glögiskumppa? 

Ahvenanmaan glögi

Tummanpunaisissa glögeissä maistuu joulu perinteisimmillään. Kuva: Jane Iltanen

(10–12 annosta)
2 pulloa punaviiniä
0,5 pulloa valkoviiniä
2 dl punaista vermuttia
2 dl rusinoita
1 rkl pomeranssinkuorta
0,5 rkl kardemumman siemeniä
10 maustneilikkaa
2 dl sokeria


Kaada viinit ja vermutti kattilaan. Lisää rusinat ja mausteet. Sekoita. Anna seoksen vetäytyä vuorokauden ajan kannen alla. Siivilöi mausteet pois ennen tarjoilua. Lisää sokeri ja kuumenna. Älä anna kiehua. Tarjoa rusinoiden ja manteleiden kanssa. Annoskoko on noin 1,5 dl.

Glögiskumppa

Miksi kuohuviini ja glögi eivät sopisi yhteen? Kuva: Jane Iltanen

(1 annos)
6 cl punaviiniglögiä
6 cl mansikalla tai muilla marjoilla aromatisoitua kuohuviiniä


Voit tehdä juoman punaviiniglögiin ja marjaiseen kuohuviiniin tai vaihtoehtoisesti valkoviiniglögiin ja vaaleaan kuohuviiniin. Käytä molemmissa vaihtoehdoissa kuivaa kuohuviiniä. Kylmennä glögi ja kuohuviini kunnolla ennen tarjoilua. Kaada lasiin ensin glögi. Kaada päälle kuohuviini juuri ennen tarjoilua. Tarjoa heti.

Munatoti

(4 annosta)
4 munankeltuaista
1 dl sokeria
8 dl maitoa
2 kanelitankoa
2 appelsiinin mehu tai 0,5 dl viskiä tai rommia


Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kuumenna maito ja kanelitangot kattilassa lähes kiehuvaksi. Varo maidon pohjaanpalamista. Kaada kuuma maito varovasti munaseoksen joukkoon. Mausta appelsiinimehulla tai alkoholilla. Siivilöi pinnalle kanelia. Tarjoa heti.

Valkoviiniglögi

Vaaleiden glögien pohjaksi sopii valkoviini, omenamehu tai omenasiideri. Kuva: Jane Iltanen

(5–6 annosta)
noin 3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 pullo valkoviiniä
2 dl omenalikööriä
10 mausteneilikkaa
laakerinlehti
kanelitanko
1 tl kardemumman siemeniä
0,5 dl sokeria

Kuori inkivääri. Sekoita ainekset kattilassa sokeria lukuunottamatta. Anna vetäytyä seuraavaan päivään. Siivilöi mausteet ja lisää sokeri. Kuumenna varovasti. Älä anna kiehua. Tarjoile mantelilastujen kera. (Annoskoko on noin 1,5 dl.)

Mustaviinimarjaglögi

2 dl vahvaa mustaviinimarjamehua
6 dl vettä
0,5 dl fariinisokeria tai hienoa sokeria
10 neilikkaa
1 kanelitanko
raastettu appelsiininkuori
manteleita ja rusinoita tarjoiluun


Mittaa mehu, vesi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna hiljalleen lähes kiehuvaksi.

Pese appelsiini huolellisesti lämpimällä vedellä, ja raasta kuori. Lisää mehun joukkoon. Pidä lämpimänä, ja anna maustua noin 15 minuuttia.

Siivilöi mausteet pois, ja kaada laseihin. Tarjoa lisäksi manteleita ja rusinoita.

Lämmin omenasiideri

1 pullo kuivaa omenasiideriä
1 dl omenamehua
0,5 dl fariinisokeria tai hienoasokeria
2 kanelitankoa
(1 dl vodkaa)
rusinoita ja manteleita tarjoiluun


Mittaa ainekset kattilaan. Sekoita ja anna kuumentua hiljalleen, mutta älä anna kiehua. Ota kanelitangot pois kattilasta. Tarjoile heti.

Omenainen glögi

3 dl vettä
10 neilikkaa
0,5 tl kardemumman siemeniä
2 kanelitankoa ja pala inkivääriä
5 dl omenamehua

Keitä vettä ja mausteita hiljalleen kattilassa noin 20 minuuttia.

Voit lisätä sekaan muitakin kuin ohjeessa mainittuja mausteita: kokeile esimerkiksi tähtianista, pestyn sitruunan tai appelsiinin kuorta tai jopa chiliä tuomaan mausteisuutta.

Tarvittaessa voit makeuttaa juomaa hunajalla, ruokosokerilla tai vaalealla siirapilla.

Kun mausteliemi on kiehunut, siivilöi mausteet pois. Kuumenna omenamehu ja kaada maustelientä vähitellen sen sekaan. Maista välillä, että mausteisuus on sopiva. Pullota glögi, jäähdytä nopeasti ja säilytä viileässä.

Vaalea glögi

1 pullo makeaa valkoviiniä
1 sitruunan mehu
noin 5 rkl sokeria
2–3 kanelitankoa
2 rkl kokonaisia neilikoita

Pane ainekset kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Siivilöi mausteet. Lisää laseihin pinjansiemeniä ja rusinoita.

Päärynäglögi

1 l päärynämehua
1/2 sitruunan mehu
(sokeria)
2 kanelitankoa
2 rkl neilikoita

Lämmitä mehut. Lisää mausteet. Mausta sokerilla maun mukaan. Siivilöi ja tarjoile rusinoiden ja manteleiden kanssa.