07

10 askelta unelmien piparkakkutaloon

Haluaisit siis rakentaa ikioman piparkakkutalon, mutta et luota kykyihisi? Näiden vinkkien avulla onnistut varmasti.

1. Kaavojen piirtäminen

Suunnittele piparkakkutalon kaavat pahville tai kartongille. Suojaa kaavat kelmulla, niin voit käyttää niitä myöhemminkin.

Ota huomioon, että taikina paisuu, kun se paistetaan: esimerkiksi oviaukon koko pienenee, mutta oven koko kasvaa.

Kokoa kaavoista mallitalo ennen piparkakkutalon rakentamista. Jos kaavoissa on jotain korjattavaa, se on hyvä tietää jo tässä vaiheessa.

2. Taikinan valmistaminen

Piparkakkutalon taikinan on hyvä olla jämäkämpää kuin tavallisen piparitaikinan. Jämäkkyyttä saa jauhon määrää lisäämällä ja voin määrää vähentämällä.

Kauli taikinat pellille asetetun leivinpaperin päällä.

Kauli seinä- ja kattopaloille tarkoitettu taikina noin 3 millimetrin paksuiseksi. Jos taikina on kovin ohutta, osat murtuvat helposti.

Kauli yksityiskohdille, kuten savupiipun osille tai ikkunaluukuille, tarkoitettu taikina hieman ohuemmaksi. Näin pienistä osista ei tule liian paksuja.

Kauli talon "tontille" tarkoitettu taikina hieman paksummaksi - varsinkin silloin, jos taloa pitää kuljetella paikasta toiseen.

Sijoittele kaavat taikinan päälle ennen leikkaamisen aloittamista niin tiedät, onko taikinaa riittävästi.

3. Taikinan leikkaaminen

Seinä- ja kattopalat sekä muut suorat linjan on kätevä leikata taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla.

Hedelmäveitsi tai muu pieni ja terävä veitsi on näppärä pienten osien ja kaarevien muotojen leikkaamiseen.

Tasoita taikinapalojen reunat viivoittimella tai veitsen lappeella ennen paistamista.

4. Taikinan paistaminen

Piparkakkutalon osat kannattaa paistaa kovemmiksi kuin tavalliset piparkakut. Se onnistuu, kun lasket hieman paistolämpötilaa ja lisäät hieman paistoaikaa.

Paista talon pienet osat erikseen, etteivät ne kärähdä.

Paista talon pohja erikseen, jotta se ei jää liian pehmeäksi.

Kaarevien tai pyöreiden osien paistaminen onnistuu erilaisten muottien ja vuokien avulla – vain mielikuvituksesi on rajana.

Irrota kaarevat osat muoteista varovasti veistä apuna käyttäen.

5. Osien viimeisteleminen

Paistamisen jälkeen taikina on 5–10 minuutin ajan niin pehmeää, että sitä voi leikata veitsellä.

Kun taikina on jäähtynyt, viimeistele reunat raastimella. Voit käyttää myös hiekkapaperia.

6. Rakentamisen suunnittelu

Suunnittele rakentamis- ja koristelemisvaihe huolellisesti. Mieti, missä järjestyksessä talon seinät kannattaa pystyttää.

Koristele osat ennen rakentamista, mikäli se on mahdollista.

7. Sokerin sulattaminen

Piparkakkutalon kokoamisessa käytettävä "liima" tehdään yleensä sulatetusta sokerista. Paistettaessa sokeri kuitenkin ruskistuu ruman näköiseksi ja muuttuu maultaan väkeväksi.

Hedelmäsokeri tai rypälesokerista valmistettu isomaltoosi (kuvassa) ovat tavallista sokeria kirkkaampia ja pehmeämmän makuisia vaihtoehtoja. Ne ovat myös kalliimpia vaihtoehtoja.

Jotkut käyttävät piparkakkutalon liima-aiheena sulatettuja vaahtokarkkeja.

8. Ikkunoiden tekeminen

Levitä ikkuna-aukon sisäpuolelle sulanutta sokeria ja liimaa liivatelehti ikkunan karmeihin.

Lasin voi tehdä myös sulatetusta sokerista. Siihen voi lisätä hieman sinistä elintarvikeväriä.

Murskatut kovat karkit sulavat uunissa lasimaiseksi pinnaksi.

9. Talon koristeleminen

Yleisin piparkakkutalon koriste on pikeeri eli yhdestä kananmunanvalkuaisesta, 4–5 desilitrasta tomusokeria ja muutamasta tipasta sitruunamehua syntyvä seos.

Elintarvikevärejä pikeeriin lisäämällä syntyy upeita sävyjä.

Pikeeriä voi käyttää vaikka piparkakkutalon seinien "maalaamiseen". Levittäminen onnistuu parhaiten pursottamalla.

Pikeeriä voi käyttää myös liimana.

Pikeerin, mantelilastujen ja elintarvikevärin avulla syntyy esimerkiksi kaunis paanukatto.

Tomusokeri antaa koko komeudelle kauniin lumipeitteen.

Piparkakku-ukkojen ja -akkojen sijaan piparkakkutaloon voi askarrella asukkaita esimerkiksi marsipaanista.

Käytä mielikuvitustasi. Piparkakkutalon koristeluun käyvät myös esimerkiksi pastillit, marenki, vaahtokarkit, kuivatut hedelmät, strösseli, nonparellit ja niin edelleen.

10. Talon säilyttäminen

Säilytä talo kuivassa ja mielellään viileässä paikassa. Suojaa talo pölyltä sellofaanilla.